Хомеопатията – нежната медицина

Хомеопатията – нежната медицина

Статия на Д-р Ивайло Димитров

Хомеопатията е терапевтичен метод, създаден от немският лекар Кристиан Фридирих Самюел Ханеман / 1755 – 1843 /, който започнал да лекува болестните състояния с активни субстанции, приложени в силно разредени дози. Хомеопатията си поставя за цел да изясни концепцията за здраве и болест и се основава на прнципа на индивидуалния подход. Това означава, че всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си, а освен болестта и оплакванията пациентът да се разглежда като едно цяло, включително неговият тип, емоции и поведение.

Хомеопатията смята, че емоционалният дисбаланс може в дадена ситуация да предизвика заболявания.

Все по-често съвременните хора се сблъскват с различни рискови фактори, увеличаващи тревожността, напрежението и страха. Тези негативни емоции се отразяват крайно неблагоприятно на  душевното състояние на човека, който ги изпитва, а също и на отношенията с хората, които го заобикалят. Съвременната хомеопатия предлага съвсем друга алтернатива при наличието на оплаквания от тревожност, страх и безсъние. Медикаментите, които предписвам на своите пациенти са строго индивидуални в зависимост от причината, довела до тревожното състояние, и в зависимост от физическите и психически особености на човека, потърсил хомеопатична консултация. Хомеопатичните медикаменти не потискат отрицателните емоции, а помагат човека бързо да ги преодолее. Друго много съществено предимство на хомеопатичните лекарства са, че те са абсолютно безвредни, че с тях не се привиква и не водят до сънливост и до намаляване на способността за концентрация.

Хомеопатията е ефикасен метод при лечение на хроничните заболявания. С хомеопатичното лечение кризите при някои хронични болести като например астма, хроничен бронхит, рецидивиращи УНГ заболявания стават все по-редки и в повечето случаи се излекуват окончателно. Голям брой пациенти доказват, че белите гранулки, както те наричат хомеопатичните медикаменти, побеждават безотказно в битката с хроничните заболявания, дори и там където традиционната медицина е вдигнала ръце и се е предала.

Хомеопатичното лечение може да е продължително и зависи от случая и цяла серия от фактори: заболяването и клиничното състояние на пациента, давността на оплакванията.

При острите заболявания хомеопатията е блестяща с бързото си и ефикасно действие и липсата на странични ефекти. Понякога състоянието на пациента се подобрава с часове. В такива моменти възниква необходимост гранулките да се приемат на всеки час. Но когато настъпи подобрение в клиничната картина на пациента, приемите бързо се разреждат.

Хомеопатичните медикаменти се приемат лесно от децата, като могат да се разтварят във вода при бебета и малчугани до три годишна възраст, като имат деликатно действие върху крехкия детски организъм. Те са предпочитани от педиатрите, защото не крият опасност от странични ефекти  и не провокират нежелани алергични реакции.

Неслучайно английското кралско семейство от 150 години се лекува предимно с хомеопатични медикаменти, като при всички свои визити извън страната личният им лекар носи винаги пълен набор от хомеопатични лекарства.

Напоследък се увеличи броят на пациентите ми от семейства от  Бургас, които за решаването на здравословните си проблеми избират  хомеопатичната терепия. Така понякога лекувам деца, родители и възрастни хора от едно семейство. Все по-големите успехи на тази терапия, дават възможност на тези хора да изживеят живота си без здравословните проблеми с които са живели години наред.

Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.

Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и ниската цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболянания.

ХОМЕОПАТИЯТА  е нежната медицина на бъдещето!